tiistai 4. syyskuuta 2012

niin pihalla


ollaan Amandan tuvalla
tässäpä tämä meidän uusi työmaa :)
Loviisan innoittamana aloimme tälle alueelle suunnitella polkujen mutkittamaa ruusutarhaa!
Ensiksi mies on kääntänyt maan ja nyt sitä sitten tasataan..
sitten mietitään kukkapenkkien paikat ja polut
Jännää!!muutamat puskat saivat jäädä ja 
minun kivikkopenkki jonka kyllä mylläsin taas kertaalleen uusiksi ja
 tarttis hankkia vielä lisää kasveja
Olisko teillä siellä hyviä ideoita millä kukkapenkit rajataan ja millaista päällystettä tulis käytäville??Itse uurastin tämän alueen kimpussa...
Mua on pitkään ärsyttänyt kun havut peittyy heiniin ja nurmikkoa on vaikea leikata,
nyt ei enää ole :))
rajasin alueen tarkkaan ja otin kaiken nurmikon pois sekä levitin päälle katetta.
Menikö oikein?Samaa jatkoin toiselle reunalle jossa ruusupuskat peittyi heiniin
nyt niilläkin on paremmat kasvuolosuhteetTähän välikköön ajattelin ihan samanlaista pohjustusta, 
tämäkin kohta on vaikea leikata ja
 takana oleva ruusupuska pääsis ehkä paremmin esille..
Meidän huvimaja on kohta peittynyt pensaisiin, niin rehevänä nämät tuntuu kasvavan :)Tässä etualalla olevat pikku pensaat saa lähtökäskyn kun joku miehistä ennättää sahaamaan..
Kasvaa tosi kituliaasti, ovat jotenkin hölmösti erillään ja joka kesä täynnä jottai härmää
Hus Pois!!Huvimajan ovi pitäis ehdottomasti vaihtaa ei ole kestänyt säitä tämä yksilö..
Jotain hauskaa tähänkin tarttis keksiä..
mitähän se vois olla??Juu ja sitten tämä ikuisuusprojekti
kamala räjähtänyt kukkapuska/rinne..
Tarttis varmaan ottaa kaikki pois ja aloittaa alusta..
Nuot takana olevat pensaatkin saa luultavasti lähteä, ovat jotenkin peittämässä näkymää vanhalle talolle ja ei muutenkaan kovin ihmeellisiä..
Huh tätä hommaa!!
Mutta Kivaa!!Tähän loppuun jotain kaunistakin
ihanat kukat
ja takana vanhat kärrynrattaat

iloa tiistaille 
toivottelee
jaana

11 kommenttia:

 1. Ohhoh, mitämitämitä, siis aina kun sinä sanot että et yhtään tykkää puutarhahommista tai et muka osaa! Hienolta näyttää. Nurtsi on tosiaan tärkeää rakata istutuksista selkeästi ja niin, että nimenomaan nurmikon juurten kasvu kukkapenkkkiin estetään jollakin reunuksella joka kulkee maanpinnan alla pintaan asti, maanpäällinen osa ei mitään estettä kaipaa kun juurista ne sinne kukkien sekaan hiipii. Sullahan onkin tuossa kivikon ympärillä reunusta, sen pitäis ulottua maan alle ainakin 10 cm ja ylikin jotta se estää nurmen kasvun reunuksen toiselle puolelle.
  Itse olen käyttänyt talon seinän vanhoja huonoja lautoja kun laudoitus uusittiin, ne kestävät siellä maan sisällä ehkä kymmenen vuotta. Ne laitetaan siis pystyyn, sivuttain.
  Mutta tuossa ruusutarhassahan ei siis ole kyse nurmikosta. Itsekin mietin ihan samaa, tulevaa uutta puutarhan osaa, jonne ei tule nurmea. Ajattelin laittaa itse sinne kukkapenkit jotenkin symmetrisesti ja niiden reunoiksi pienet "pensasaidat" joko happomarjasta tai taikinamarjasta. Mutta niitä pitää sitten leikata joka vuosi. Kaupoissa myydään kivan näköisiä pajuisia reunuksiakin. Jos laatoitatte käytävät, niin reunimmaiset laatat on hyvä valaa betoniin, ettei ne lähde liukumaan kukkapenkkiin vaan pysyvät napakasti paikoillaan. Sorakin on kaunis käytävämateriaali, sen laidoiksi kans sopii laudat.
  sanoisin kans sen, että pelkillä ruusuilla on vaikea saada kaunista... ne kun ei oikein peitä mullan pintaa vaan näyttävät yksistään risukkoiselta. Istuttaisin niiden kanssa laventelia (vähän talvenarka mutta teillä varmaan menee) ja kurjenpolvia sekä paljon kevätkukkia sipuleista nyt, kun nuo edellämainitut kukkivat vasta keskikesällä.
  Upealta näyttää tuo huvimaja ja sen vanha kaunis paneeliovi! Jos sen maalaisi se kestäisi paremmin, oman kokemuksen mukaan Uulan petrooliöljymaali on erinomaista oviin, se levittyy nopsaan ja suojaa oven säiltä.
  Hieno projekti, tekemisen iloa sinne!

  VastaaPoista
 2. Ompas teillä mahtavan iso piha ja monenlaista siellä jo kasvaakin.
  Varmaan tulee ihana tuosta ruusutarhasta ja poluista! Laita johonkin sinne keskelle myös penkki!
  Mulla käsiä, jalkoja ja selkää särkee, koko päivän raivasin uutta aluetta kukille ja tein sorapolkuja ja reunustin niitä kiviaidalla. Ja kivaa oli!
  Meillä kun tuota kiveä riittää, käytän sitä joka paikkaan. Laitan suodatinkangasta kivien alle ja poluille ja soraa polkujen pinnalle. Laitan kukkapenkkeihin myös reunoille sitä kangasta mullan ja kivien väliin ja märkiä sanomalehtiä ennen mullan laittoa maahan.
  Mulla mopo karkasi käsistä viime viikolla, ostin 26(!) pussia sipuleita -laukkoja, tulppaania, narsissia, krookuksia ja kirjopikarililjaa... Osan istutan niistä työpaikallenikin.
  Viime vuonna istuttamani sipulit olivat niin upeita, että pakko oli ostaa lisää.
  Sormustinkukat, jaloangervot, rusokuusamat, jasmiini,seppelvarvut ja kärhöt sekä purppurapunalatvat odottavat istuttamista. Olenkohan tullut hulluksi...
  Onko sulla tuossa yhdessä kuvassa vasemmalla purppurapunalatvaa? Sehän on tukeva ja kaunis, perhosia keräävä, voisiko sitä istuttaa huvimajan oven pieliin?
  Tai kurjenpolvia, niitähän on monenlaisia ja -värisiä, tai näin loppukesällä kukkivat jaloangervot ovat myös kauniita. Ainakin meillä nuo em.kukat menestyvät.
  Hui, mua alkoi pelottaa tuo maahumala! Viime kesänä istutin sitä, mutta jossakin kohtaa se kuoli kesällä, ei siis vielä ainakaan ole levinnyt hullun lailla!
  Mukavia hetkiä puutarhaasi!

  VastaaPoista
 3. Kukkapenkin ja miksei muutkin istutukset kannattaa rajata nurmikosta kanttaamalla. Kun viitsii tehdä työn huolella, riittää ylläpitokanttaus 1-2 kertaa vuodessa. Ja ruohonleikkaaja kiittää kun ei osu leikkuri reunuskiviin tai -nauhoihin. Tohon systeemiin on siirrytty kaikkialla meidän pihassa ja on kätsy juttu!

  VastaaPoista
 4. Sulle tulee niin hyvää vinkkiä tänne, että täytyy käydäkin kurkkimassa usein ☺☺☺

  VastaaPoista
 5. Oi! Mahtava idea! Mistä sais pihainspistä itelleenkin...?

  VastaaPoista
 6. Kaunis piha ja miltähän näyttää valmiina:-))
  Sait jo paljon neuvoja, tosiaankin katteenalle kantsii laittaa aina suodatin kangas, samoin soran ja kivien alle..estää hyvin rikkaruohojen tulon. Pohjatöiden teko kunnolla palkitsee myöhemmin..kantapään kautta opittua..hih.

  Oikein mukavaa syyskuun alkua <3

  VastaaPoista
 7. Hei! Olen seurannut blogiasi ja nyt haluaisin, että ottaisit, jos jaksat ja haluat, kantaa pienen 8-vuotiaan tytön menehtymiseen. Tapaus on niin raskas ja koskettava. Uskon, että Sinulla ja perheelläsi on paljon sanottavaa kokemustenne pohjalta tämäntapaisiin elämän kohtaloihin. Tehän olette ottaneet monia pieniä kotiinne - siis heitä - joiden elämä kotona on onnetonta, tai miten asiaa kuvailisi. Joskus viranomaiset ovat laiminlyöneet asioiden hoidon tai me lähimmäiset. Jos jaksatte, antakaa meille ohjeita, miten voisimme auttaa ehkä huonosti voivia lapsukaisia lähipiirissämme.

  VastaaPoista
 8. Ihana idea tehdä polkuja ruusutarhaan ja upeelta näyttää teidän pihapiiri.

  VastaaPoista
 9. Hyvältä näyttää!
  t. Johanna

  VastaaPoista
 10. Hei vautsi, innostuit puutarhahommista? Nyt oon vähän käde!! :D :D

  VastaaPoista
 11. Eiku KADE... ja nyt mua naurattaa..

  VastaaPoista